Żródło danych firm Promocja Twojej Firmy
Nawigacja
Pomysł na biznes
Zakładanie firmy
Klasyfikacja PKD
Formy opodatkowania
Dotacje z Unii Europejskiej (UE)
Dotacja z urzędu pracy
Biznes Plan
Download
Forum
Reklama
Kontakt
Szukaj
Partnerzy
Wyszukiwarka PKD
Aktualnie online
Gości online: 4

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 781
Najnowszy użytkownik: slawekj300
Linki
Drukarki przemysłowe
Pytania
Bielizna erotyczna
cysterny
Ostatnio czytane
Ścianka wspinaczkowa
Salon fryzjerski
Inwestowanie na Ukrainie
Doradztwo prawne
Automaty samoobsługowe
Sprowadzanie kawy
Kuchenny ogródek
Restauracja góralska
Wynajem mieszkań
Bowling
Szkoła rodzenia
Sklep z artykułami gospodarstwa domowego (AGD)
Reklama outdoor
Odśnieżanie dachów
Dietoterapia
PKD
Informację o numerze PKD dla działalności gospodacrczej znajdą Państwo na podstronie: Klasyfikacja PKD
Meta Tagi
biznesplan zakładanie firmy dotacje z urzędu dotacje z UE pomysły na biznes własna firma przedsiębiorczość forma opodatkowania zysk
Zobacz temat

Biuro rachunkowe, czy księgowa ?
raulq7
Dodany dnia 26-07-2011 16:58
Użytkownik

Data rejestracji: 06.06.11

W życiu każdej firmy w momencie gdy pojawiają się zarobki, pojawia się również problem płacenia podatków. A wszyscy wiemy, że w naszym cudownym kraju nawet to nie jest aż takie proste, a przy większych obrotach zaczyna być naprawdę czasochłonne.
Dlatego moje pytanie co według was jest najlepszym wyjściem ?
Rozliczanie się osobiście, wynajęcie i zatrudnienie księgowej/księgowego, czy skorzystanie z usług zewnętrznych kancelarii/biur księgowych ?

Reklama
Dodany dnia 21-05-2012 10:41
Reklama

Data rejestracji: Zawsze

IP: localhost  
BiuroTAX
Dodany dnia 28-07-2011 22:40
Użytkownik

Data rejestracji: 26.07.11

Widzę małe zainteresowanie tym tematem

Spośród trzech opcji biuro r., księgowy na etat, samodzielna księgowość to ostatnia jest najkosztowniejsza . Po pierwsze dlatego, że nie jesteś w stanie śledzić wszystkich zmian na bieżąco co może uderzyć Cię po kieszeni od razu (zmiana była korzystna, a ty o niej nie wiedziałeś) lub trochę później (zmiana była niekorzystna, ale nie wiedziałeś o niej i zrobiłeś po staremu - płacisz karę). Po drugie, Ty po prostu nie masz czasu na księgowość swojej firmy, bo przedmiotem twojej działalności jest zupełnie co innego. Jeśli sam robisz księgowość, bo masz fajny program to okazuje się, że musisz:
- uporządkować dokumenty,
- wprowadzić dokumenty do programu księgowego,
- sprawdzić poprawność zewidencjonowanych danych,
- obliczyć podatek,
- zrobić deklarację do US i ZUS,
- zapłacić kwoty obliczone przez Ciebie,
- zrobić dodatkową dokumentację np. kilometrówka lub dowód wewnętrzny,
- wytłumaczyć w US dlaczego tak, a nie inaczej.
To tylko niezbędne minimum. Trwa to pewnie około tygodnia, który możesz wykorzystać dla swojej działalności.
Możesz zatrudnić księgową. To opcja jest najlepsza z punktu widzenia dostępności danych oraz możliwości wpływania księgowości na Twoją działalność. Etatowa księgowa jest jednak droższa od biura rachunkowego. Już samo jej wynagrodzenie przekracza koszty biura, a dochodzi jeszcze druga połowa ZUS, utrzymanie jej, szkolenia, prasa specjalistyczna, itd.
Biuro rachunkowe jest najtańsze. Taki outsourcing usług księgowych może ograniczyć się do przekazania dokumentów oraz omówienia wyników firmy po zakończeniu okresu rozliczeniowego więc jest to również najmniej czasochłonna metoda.
Istnieje jeszcze kilka przesłanek przemawiających za biurem rachunkowym jak choćby to, że biuro rachunkowe jest ubezpieczone od błędu a Twoja firma nie. Zatem jednoznacznie wydaje się, że biuro jest najkorzystniejszym sposobem rozliczania Twojej firmy.
Edytowane przez BiuroTAX dnia 28-07-2011 22:41

Ambrozja
Dodany dnia 29-07-2011 15:11
Użytkownik

Data rejestracji: 29.07.11

Słuchajcie niedawno brałam udział w całkiem ciekawym programie – Program Aktywizacja, który bardzo mi pomógł w rozwinięciu mojej firmy. I chciałam podzielić się swoimi wrażeniami z Wami.

Generalnie pomoc wiązała się ze zmniejszeniem wydatków, które, jak wiadomo na początku prowadzenia firmy, są bardzo duże. Wciąż prowadzę księgowość w programie wfirma.pl i jak najbardziej polecam go innym. Wcześniej orientowałam się na rynku takich aplikacji i muszę przyznać, że ten zawiera wszystko, co jest dla mnie niezbędne.

Jeśli chodzi o sam program przez 12 miesięcy jest całkowicie bezpłatny w pełnym zakresie i bez żadnych zobowiązań (także późniejszych). Program proponuje rozwiązania znacznie zmniejszające koszty utrzymania małych przedsiębiorstw. Generalnie wsparcie polega na stworzeniu młodym przedsiębiorcom warunków do samodzielnego funkcjonowania ich firmy w strefie finansów poprzez darmowe udostępnienie aplikacji on-line do prowadzenia księgowości internetowej oraz zarządzania sprzedażą firmy, które w dużej mierze obniżają koszty związane z obowiązkami przedsiębiorstw wobec Skarbu Państwa.

Więcej informacji znajdziecie na: http://www.facebook.com/ProgramAktywizacja.

Zachęcam do udziału w programie. Ja skorzystałam i nie żałuję.

Jareczko
Dodany dnia 31-08-2011 16:15
Użytkownik

Data rejestracji: 28.06.11

Mała firma zawsze wybierze biuro rachunkowe bo jest po prostu taniej. za 100 zł a czasem nawet mniej można mieć prostą obsługę.
Zapewne jak ilość dokumentów rośnie to cena też, ale to normalne.
Np. koło Wrocławia znalazłem ofertę biura za 80 zł.
Najdrożej jest w Warszawie ale trudno się dziwić, w końcu stolica.
Takie ceny znalazłem na favore.pl a dokładniej to tu http://www.favore...wosci.html

Księgowa to inna bajka. Koszt jej usług to wiem 3000-4000 zł. Do tego inne wydatki. Czy małą firmę na to stać, bo ja wątpię.
Edytowane przez Jareczko dnia 31-08-2011 16:16
Być albo mieć o to jest pytanie

Sybaryta
Dodany dnia 02-09-2011 10:53
Użytkownik

Data rejestracji: 05.05.11

Myślę, że skorzystanie z biura rachunkowego to optymalne rozwiązanie. Własny księgowy to droga sprawa, prowadzenie rozliczeń samodzielnie może skończyć się niezbyt dobrze. Polecam Breslau Finance Group- miła obsługa, ogromne doświadczenie i duża wiedza. Ponadto umiarkowan ceny. Kontakt i więcej info na breslaufinance.pl

Ela
Dodany dnia 26-09-2011 10:11
Użytkownik

Data rejestracji: 26.09.11

Witam! Nie wiem, czy wątek jeszcze aktualny, ale wrzucę swoje trzy groszeSmile Podobnie jak innym osobom wypowiadającym się w tym wątku i mnie wydaje się, że skorzystanie z usług biura rachunkowego jest najlepszym wyjściem z sytuacji. Jeśli jednak wciąż masz wątpliwości i wolisz polegać na fachowej prasie, to Infor ma coś takiego jak Monitor księgowego, http://www.infor.pl/oferta2012/finanse-i-ksiegowosc-firm.php, i spróbuj tam poszukać.

Pozdrawiam!
Klucz do sukcesu? Jest w TobieSmile

kesta4
Dodany dnia 29-10-2011 19:16
Użytkownik

Data rejestracji: 10.10.11

Zdecydowanie biuro księgowe za małe pieniądze masz kompleksową obsługę ,unikniesz wielu błędów wynikających z ciągłych zmian przepisów.

supreme
Dodany dnia 05-11-2011 19:02
Użytkownik

Data rejestracji: 05.10.11

Jeśli to mała firma to albo samemu - jak się ma czas, albo biuro rachunkowe - tanio i prosto.
Jeśli duża firma - zaufanie jest potrzebne więc i własnego księgowego jest dobrze mieć.

mark378
Dodany dnia 30-11-2011 21:03
Użytkownik

Data rejestracji: 30.11.11

Polecam biuro http://www.gunthe... solidni i słowni.

raulq7
Dodany dnia 12-01-2012 00:12
Użytkownik

Dzięki za odzew. Ostatecznie skorzystałem z usług biura rachunkowego Sara. Myślę, że z perspektywy czasu wybór dobry, mają dosyć elastyczną, konkurencyjną ofertę i naprawdę dobre (a co najważniejsze cierpliwe) podejście do klienta Smile Aż mogę polecić

BiuroTAX
Dodany dnia 01-02-2012 14:41
Użytkownik

Data rejestracji: 26.07.11

supreme napisał/a:
Jeśli to mała firma to albo samemu - jak się ma czas, albo biuro rachunkowe - tanio i prosto.
Jeśli duża firma - zaufanie jest potrzebne więc i własnego księgowego jest dobrze mieć.

Własnie warto przytoczyć jeszcze jakiś argument dla tych najmniejszych którym nie opłaca się nikogo zatrudniać i sami chcą ponosić trud związanych z tym prac.
Każdy z nas może mieć inny optymalny wybór, dostosowany do indywidualnej sytuacji. Przykładowo rozliczanie osobiście w wielu przypadkach też może być dobrym rozwiązaniem. Obecnie na rynku znajduje się specjalistyczna prasa pozwalająca szybko zorientować się w tych wszystkich "niuansach księgowych". Przykładowo takim całkiem merytorycznym zbiorem jest "ekspert księgowy" na który ostatnio się natknąłem.
Wiele osób samemu w ich sytuacji sie z tym nie obrobi, ale jak pisałem dla wielu mikro-przedsiębiorców może to być najkorzystniejszy wybór

pawusz0011
Dodany dnia 02-02-2012 15:19
Użytkownik

Data rejestracji: 30.01.12

Pomysł na własny, nie drogi biznes! Pewna branża!

http://allegro.pl/pomysl-na-wlasny-nie-drogi-biznes-pewna-branza-i2090059031.html

Zbigniew Grabowski
Dodany dnia 04-03-2012 16:09
Użytkownik

Data rejestracji: 04.03.12

Jest dokładnie tak, jak napisał @BiuroTAX: w przypadku małej firmy za małe pieniądze jest porobione wszystko. Niby można to zrobić samemu, są darmowe lub tanie narzędzia ku temu, ale angażuje to nas CZAS, bezcenny zasób, który możemy wykorzystać w inny sposób, np. zarobić w tym czasie dodatkowe XXX złotych. Drugim argumentem za, jest to, że nie musimy śledzić zmian przepisów by być "na bieżąco" - robi to za nas biuro, my powinniśmy się tylko ogólnie orientować co i jak. Dodatkowo biuro przypomina o terminach zapłacenia podatku i ZUS, np. drogą e-mailową. A Ty możesz skupić się na rozwoju biznesu i zarabianiu więcej, a sprawy back-office, jak księgowość zwyczajnie zlecić.
Niezawodnym sposobem na czyste ściany jest antygraffiti i mycie elewacji. Teren działania: cała Polska.

http://www.puramente.pl
raulq7
Dodany dnia 07-03-2012 20:12
Użytkownik

BiuroTAX napisał/a:
supreme napisał/a:

Własnie warto przytoczyć jeszcze jakiś argument dla tych najmniejszych którym nie opłaca się nikogo zatrudniać i sami chcą ponosić trud związanych z tym prac.
Każdy z nas może mieć inny optymalny wybór, dostosowany do indywidualnej sytuacji. Przykładowo rozliczanie osobiście w wielu przypadkach też może być dobrym rozwiązaniem. Obecnie na rynku znajduje się specjalistyczna prasa pozwalająca szybko zorientować się w tych wszystkich "niuansach księgowych". Przykładowo takim całkiem merytorycznym zbiorem jest "ekspert księgowy" na który ostatnio się natknąłem.
Wiele osób samemu w ich sytuacji sie z tym nie obrobi, ale jak pisałem dla wielu mikro-przedsiębiorców może to być najkorzystniejszy wybór

Ten "ekspert księgowy" to chyba rzeczywiście taki swoisty niezbędnik dla księgowych, pozwalający byc im na bieżąco. Bo z tego co widzę wiele osób zajmujących się rachunkowością go subskrybuje

Przeskocz do forum:
Ostatnio poruszane tematy
  Temat Obejrzeń Odpowiedzi Ostatni post
Książki, ebooki - ciekawe publikacje.
Ogłoszenia
53 0 prodfinans
14-05-2012 22:01
Pożyczki pozabankowe bez BIK.
Ogłoszenia
19 0 prodfinans
14-05-2012 21:59
ZURKER - zostań udziałowcem - czerp zyski z akcji
Pomysły na biznes
87 0 Inmaculada
04-05-2012 20:24
Przełom w zarabianiu przez Internet !
O wszystkim
386 0 busines
03-05-2012 14:55
Poszukuje inwestora - Siec Pogotowia komputerowego
Ogłoszenia
74 0 nowikens
03-05-2012 08:20
Pomysł na biznes, biznes plan, własna firma, działalność gospodarcza
Jeśli nie przychodzi Ci do głowy żaden pomysł na biznes to dobrze trafiłeś, bo ten portal jest właśnie dla Ciebie. Znajdziesz tutaj pomysł na biznes oraz biznes plan dopasowany do twoich możliwości, uzyskasz również informacje jak rozpocząć własny biznes oraz otrzymać dotacje. Jeśli potrzebujesz informacji jak założyć przedsiębiorstwo zapoznaj się z naszymi artykułami. Zapraszamy także do dzielenia się z nami swoimi spostrzeżeniami, a także do publikowania swoich pomysłów, które na pewno będą pomocne innym osobom, które chcą założyć działalność gospodarczą i prowadzić własny biznes.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się